parametr
f123: Dla jakich wartosci parametru m rownanie x2 + mx + m − 1 = 0 ma dwa rozne rzeczywiste
rozwiazania, ktore razem z liczba 3 tworza rosnacy ciag arytmetyczny
24 mar 12:33
Jerzy:
1) Δ > 0
2) x1 + x2 = 6
24 mar 12:46
janek191:
A może jest x1< x2 < 3 ?
24 mar 12:51
Jerzy:
A gdzie jest napisane,że liczba 3 jest ostatnim wyrazem tego ciągu ?
24 mar 13:29
f123: @Jerzy czemu nie rozwazamy na przyklad takiej sytuacji (x1, 3, x2)?
24 mar 13:47
f123: (3, x1, x2)*
24 mar 13:48
Jerzy:
Bo w treści zadania nie jest określone, którym wyrazem ma być liczba 3.
24 mar 13:50
wredulus_pospolitus:
tak naprawdę to powinniśmy rozpatrywać każdy przypadek osobno:
x1 < x2
1) (3 , x1 , x2)
2) (x1 , 3 , x2)
3) (x1 , x2 , 3)
Ale zanim to uczynimy można zauważyć, że:
x2 + mx + m − 1 = 0 −−−−> dla x = −1 mamy: 1 − m + m − 1 = 0
więc mamy: (x + 1)(x + (m−1)) = 0
24 mar 14:09
piotr: Skoro w treści zadania nie jest określone, którym wyrazem ma być liczba 3, to należy rozpatrzyć
wszystkie przypadki.
24 mar 14:10
wredulus_pospolitus:
Co jest równoznaczne z tym, że (1) warunek odpada i pozostają nam tylko (2) i (3)
24 mar 14:10
piotr: czyli będzie
m=3 ∨ m = 6 ∨ m = 0
24 mar 14:15
wredulus_pospolitus:
fakt ... przecież to może być ciąg malejący
24 mar 14:16
piotr: **źle policzyłem
24 mar 14:16
wredulus_pospolitus:
ale to w sumie w tym momencie daje nam 8 możliwości:
(3 ; −1 ; 1−m = −5) oraz (3 ; 1−m = 1 ; −1)
i tak samo dla pozostałych przypadków
24 mar 14:17
piotr: ciągi: −5, −1, 3
−1, 3, 7
−1, 1, 3
24 mar 14:20
wredulus_pospolitus:
nie ... ciągów mamy 6 ; ale 'm' mamy 3
24 mar 14:23
Eta:
1/ Δ>0 ⇒ Δ=(m−2)
2 ⇒ m∊R\ {2}
√Δ=|m−2|
| | −m−|m−2| | | −m+|m−2| | |
x1= |
| <0 v x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1<0
to mamy tylko takie ciągi:
(*) x
1,3,x
2 lub (**) x
1, x
2,3
dla (*) x
1+x
2= −m ⇒
m= −6
dla (**) 2x
2=x
1+3 ⇒ 3x
2=(x
1+x
2)+3 ⇒ x
2=−1 to x
1= −5
i x
1*x
2= m−1 ⇒ 5=m−1 ⇒
m=6
Ponieważ parametry układają się symetrycznie
to jeszcze należy sprawdzić co dzieje się z m=0
i mamy x
1= −1 , x
2=1
ciąg: (*) : −1,1,3 −−− arytmetyczny
Odp: m∊{−6,0,6}
===============
24 mar 17:57