logika
logika: Napisz definicje następujących predykatów:
a) A(x): x jest kwadratem pewnej liczby
b) B(x): x jest sumą kwadratów dwóch liczb
c) C(x,y): liczby x i y są względnie pierwsze
d) MIN(x,y,z): x = min(y,z).
e) NWD(x,y,z): x jest największym wspólnym dzielnikiem z y i z
Moje proponowane odpowiedzi:
a) A(x) ⇔ x≥0 i ∃y x = y*y
b) B(x) ⇔ x≥0 i ∃y∃z x = y*y + z*z
c) C(x,y) ⇔ x>0 i y>0 i ∀z (z|x i z|y ⇒ z=1)
Mogę prosić o sprawdzenie? Niestety nie dysponuję odpowiedziami do zadań. Na d) i e) nie mam
pomysłu, dlatego bardzo proszę o pomoc.
24 mar 12:23
wredulus_pospolitus:
(c) brakuje mi określenia, że x,y są liczbami naturalnymi
ja bym to zapisał tak:
(d) ∃x∊R+ [ (y ≤ z ⇒ x = y) ∨ (y > z ⇒ x = z) ]
czyli: jeżeli y nie większa od z to x = y
lub jeżeli y większe od z to x = z
(e) ∀t ∊ N , t>1 [ (x|z ∧ x|y) ∧ ( (x*t) ł z ∨ (x*t) ł y ) ]
czyli: x dzieli z oraz x dzieli y
oraz dla każdego {t ∊ N , t>1} x*t nie dzieli z lub x*t nie dzieli y
24 mar 12:55
logika: Dziękuję!
24 mar 13:24