okrąg
f123: Dany jest odcinek o końcach A = (a, 0) i B = (b, 0), gdzie a ≠ b. Uzasadnij, że zbiór punktów
płaszczyzny P = (x, y) takich, że |AP| : |BP| = 1 : 3 tworzy okrąg
24 mar 11:52
janek191:
Jak się nie pomyliłem, to wychodzi takie równanie
| | 9a + b | | 3 a + 3 b | |
( x − |
| )2 + ( y − 0)2 = ( |
| )2 |
| | 8 | | 8 | |
czyli równanie okręgu.
24 mar 13:27
f123: no dobra ale jak do tego doszedles?
24 mar 13:48
janek191:
3 I AP I = I BP I
3
√(x −a)2 = y2 =
√(x − b)2 + y2
24 mar 16:15
janek191:
Itd.
24 mar 16:16
Mila:
To jest okrąg Apoloniusza.
24 mar 16:49
Mila:

dla a=−1, b=7
3
√(x+1)2+y2=
√(x−7)2+y2
(x+2)
2+y
2=9
|AP|=
√10
|BP|=
√32+92=3
√10
Ponadto:
24 mar 21:56
24 mar 22:00