logarytmy
f123: Rozwiąż rownanie
log2√2 − 2 = (log√2)2
W podstawie logarytmow zamiast "10" jest 'x' (nie wiedzialem jak to zapisac)
24 mar 11:42
f123: Sam rozwiazalem ten problem, zostawiam zadanie jako do pocwiczenia przed matura
24 mar 11:47
Bleee:
log(2√2) = log( (√2)3) = 3 * log(√2)
Zrob podstawienie:
t = log(√2)
Masz równanie kwadratowe do rozwiązania. Do dzieła.
24 mar 11:47
f123: tak, juz mi wyszlo − x = √2 lub x = √√2
24 mar 11:49
Bleee:
A ile to jest pierwiastek z pierwiastka
24 mar 12:12
f123: 20.25
24 mar 12:16