Punkt O jest środkiem, a odcinek AC średnicą okręgu na rysunku.
piotrek:

Punkt O jest środkiem, a odcinek AC średnicą okręgu na rysunku. W okrąg ten wpisano kąt ABC , a
następnie odcinek BC przedłużono do takiego punktu D , że |BC|=|CD|.
Dane:
BC=CD=a=20
A) Wiedząc, że kąt BOD jest prosty, oblicz pole powierzchni trójkąta ABO .
B) Jąką długość ma łuk, na którym oparty jest mniejszy z kątów środkowych okręgu ?
Eta:

A cóż to za
rysunek ?

Ciągle powtarzam z uporem maniaka!
w zadaniach z geometrii przejrzysty rysunek, to 90% sukcesu
r=20 reszta danych na rysunku ( podaj uzasadnienia)
i licz...............
| 1 | |
P(AOB)= |
| *r*r*sin120o=.......... |
| 2 | |
| 1 | |
długość łuku BC= |
| *2πr=........... |
| 6 | |