planimetria
salamandra:

Bok trójkąta równobocznego ABC ma długość a. Przez wierzchołek B i środek wysokości CD
poprowadzono prostą która przecina bok AC w punkcie K. Oblicz |AK|
jakaś podpowiedź?
kombinowałem tylko w DSB żeby x wyznaczyć, ale to nic mi w zasadzie nie daje
24 mar 00:07
Patryk: Spróbuj wyznaczyć BK a później z tw. cosinusów obliczysz AK: BK2 = AB2 + AK2 −2*......*cos60
24 mar 00:19
salamandra: Wtedy to już easy, ale jak do tego BK się dobrać właśnie
24 mar 00:22
Patryk: W książce masz rozwiązanie do tego zadania
24 mar 00:26
Jan: Jest to przecież rozwiązywanie trójkąta gdy dane są bok (AB) i kąty do niego przyległe (<BAC i
<ABK − mamy tangens kąta ABK = (h/a)). Mam pisać dalej?
24 mar 00:28
salamandra: No właśnie troche mi ono nie podchodzi, dlatego pytam
24 mar 00:28
salamandra: Ile wynosi tg ABK?
24 mar 00:29
Patryk: SD to polowa wysokosci ktora mozesz od razu policzyc, BD to polowa podstawy czyli a/2, z tego
liczysz tg, literki a się skróca
24 mar 00:32
Eta:
24 mar 01:11
a7:

BS=AS=a
√74 z tw. Pitagorasa dlaΔDBS
trójkąty ABK i EKS są podobne kkk
ES/AB=KS/KB ES=a/2
KS=a
√7/12
KB=a
√7/3
cosα=(a/2):(a
√7/4)=2
√7/7
z tw. cosinusów
KA
2=KB
2+AB
2−2KB*ABcosα czyli |KA|=a/3*
√16−6√3
24 mar 01:11
a7:
24 mar 01:12
Jan: Poprowadź wysokość z wierzchołka A do boku BK, nazwijmy ją 'k'. Kąt w wierzchołku A to α, kąt
ABK to β, a kąt przy wierzchołku K to γ = 180 − (α + β). Wtedy mamy:
k/AB = sin(β) k = AB*sin(β)
k/AK = sin(γ) czyli szukane AK = k/sin(γ) = AB*sin(β)/sin(γ) = AB*sin(β)/sin(α+β),
ponieważ
sin(γ) = sin(180 − (α+β)) = sin(α+β)
Ostatecznie AK = a*sin(β)/sin(α+β)
Oczywiście jest jeszcze problem jak wyliczyć te sinusy, ale wiemy że tan(β) = h/a = √3/2, to
dalej
to już tylko trygonometria i arytmetyka
24 mar 01:14
wredulus_pospolitus:
A ja to (wyznaczeni |BK|) zrobiłem z ciągu geometrycznego ... a konkretniej − nieskończonej
sumy ciągu geometrycznego.
| | 3a2 | | 7 | |
|BS|2 = a2/4 + |
| = a2 |
| |
| | 16 | | 16 | |
Wyznaczenie |AK| pozostawiam autorowi.
Jak również zastanowienie się w jaki sposób tutaj 'wpierniczyłem' sumę nieskończonego ciągu
geometrycznego.
Jeżeli nikt nie wpadnie na to, to jutro zrobię rysunek i pokażę.
24 mar 01:21
Eta:
2 sposób
Z mojej
ulubionej "ekierki"

w=a
√3/4
z podobieństwa trójkątów KEB i DSB
6x=2a
===============
24 mar 01:31
Eta:
I co tak milczycie?
24 mar 01:32
wredulus_pospolitus:

Albo też można tak
ΔCSK podobny do ΔAEK (podobieństwo KKK)
| |CK| | | |CS| | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| |AK| | | |AE| | | 2 | |
| | 2 | |
|CK| + |AK| = a −−−> |AK| = |
| a |
| | 3 | |
ale rozwiązanie Ety jest najpiękniejsze w swej prostocie.
24 mar 01:35
Eta:
24 mar 01:36
a7: I co ja robię tu ? Co ja tutaj robię 🙂
24 mar 01:41
wredulus_pospolitus:
Rano wejdzie Salamandra i się złapie za głowę na ile różnych sposobów można rozwiązać to
zadanie
24 mar 01:49
Eta:
24 mar 01:49
wredulus_pospolitus:
a7 −−− zrobiłeś byka przy podstawianiu do tw. cosinusów
| | 7 | | √7 | | 2√7 | |
|AK|2 = |
| a2 + a2 − 2*a2* |
| * |
| |
| | 9 | | 3 | | 7 | |
| | 7 | | 4 | | 4 | |
|AK|2 = a2( |
| + 1 − |
| ) = a2* |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | |
24 mar 02:06
a7: tak, tak, właśnie zauważyłam, dzięx
24 mar 02:13
salamandra: No widzę ładnie temat odżył jak ja już się poddałem

dzięki Wam wszystkim, teraz spróbuje
przeanalizować, próbowałem rozgryźć ten ciąg geometryczny, ale nie potrafię.
Ekierka− jak zwykle niezawodna, wniosek taki, ze muszę sobie dorysowywac jak najwiecej
odcinków, kątów i wtedy może będę widział
24 mar 09:16
wredulus_pospolitus:

co do ciągu geometrycznego
1) mamy wyjściowy trójkąt o boku a
2) tworzymy nowy
trójkąt równoboczny o boku x, gdzie jego jeden wierzchołek jest połową
wysokości poprzedniego
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Bok tego trójkąta to |
| * |
| a = |
| a |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Odcinek BK przecina połowę wysokości tego
zielonego trójkąta.
3) tworzymy nowy
trójkąt równoboczny, gdzie jeden z wierzchołków jest połową wysokości
trójkąta.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Bok tego trójkąta to |
| * |
| ( |
| * |
| a) = ( |
| )2a |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Odcinek BK przecina połowę wysokości tego
niebieskiego trójkąta.
itd.
| | 1 | | √7 | | 1 | |
b2 = |S1S2| = |
| *|BS1| = |
| = |
| b1 |
| | 4 | | 12 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
b3 = |S2S3 = |
| *|S1S2| = |
| b2 |
| | 4 | | 4 | |
24 mar 12:47
a7: niezłe
24 mar 12:53
Eta:
Czytaj : wpis
01:11
i po ptokach
24 mar 17:01
salamandra: Ok, czas się wziąć dziś do roboty− Eto− 01:11 to z podobieństwa jakoś, że te odcinki są równe
x?
24 mar 20:35
wredulus_pospolitus:
01:11 z podobieństwa trójkątów (podobieństwo: KKK)
skala 1:4 (patrz podstawy trójkątów)
| | 1 | |
stąd masz |KS| = |
| |BK| |
| | 4 | |
więc 3|KS| = |BS| −−−> |KS| = ...

−−−−> |BK| = ...
24 mar 20:39
wredulus_pospolitus:
Natomiast Etusiowe jest z tw. Talesa.
Poprowadziła po prostu równoległą do BK ze środka podstawy
I mamy:
Patrząc na proste AC i CD mamy:
| |CK| | | |KK2| | |
| = |
| <−−− z tw. Talesa |
| |CS| | | |SD| | |
jako, że S jest w połowie wysokości to K jest w połowie CK
1
Później analogicznie patrzymy na proste AC i AB i analogiczna proporcja w celu wykazania, że
|AK
1| = |KK
1|
I stąd mamy: |AK
1| = |KK
1| = |KC|
24 mar 20:43
salamandra: Nie wiem dlaczego KC również = x, tamte dwa trójkąty „widzę”
24 mar 20:45
24 mar 20:48
wredulus_pospolitus:

z tw. Talesa mamy:
| |CK| | | |KK2| | |
| = |
| tak  |
| |CS| | | |SD| | |
wiemy, że:
| | |CS| | |
|CS| = |SD| (czyli |
| = 1) |
| | |SD| | |
| | |CK| | |
to jaka zależność będzie wyglądać |
| |
| | |KK2| | |
24 mar 20:49
salamandra: No ja znam to twierdzenie, bez przesady

ale z wierzchołka C nie jest poprowadzona żadna
równoległa prosta dlatego nie widzę tego KC
24 mar 20:50
salamandra: Ok, już widzę, dzięki wredulusie
24 mar 20:51
Eta:
24 mar 20:59