Szeregi - matura
Patryk: Mam pytanie,
Jeśli chodzi o zakres wiedzy o szeregach to na maturze obowiązuje tylko wiedza elementarna tzn.
szeregi zbieżne: czyli gdy |q| < 1. Szeregi rozbieżne nie obowiązuja na maturze, prawda?
23 mar 22:22
wredulus_pospolitus:
skończona suma ciągu geometrycznego obowiązuje ... czemu miałaby nie obowiązywać
23 mar 22:35
Patryk: Skończone obowiązują to wiem, ale mi chodzi o szeregi rozbieżne tzn gdy q ≥1 albo q ≤1
23 mar 22:44
salamandra: oblicz sumę stu wyrazów ciągu geometrycznego, jeśli a1=10, q=2
23 mar 22:44
Patryk: Mi nie chodzi o ciągi
23 mar 22:46
salamandra: szereg to ciąg
23 mar 22:47
Patryk: Sam ciąg geometryczny jest skończony i ma "ostatni wyraz" a szereg nie ma
23 mar 22:48
wredulus_pospolitus:
Patryk nie przepychajmy się określeniami ... powiedz o co Ci KONKRETNIE chodzi
23 mar 23:24
wredulus_pospolitus: podaj jakiś przykład ... cokolwiek
23 mar 23:24
Patryk: Ogólnie na maturze gdy są zadania z szeregów, są to takie szeregi gdzie wystarcza rozpatrzeć
przypadek |q| < 1?
23 mar 23:26
Jan: Obliczyłem cztery rozwiązania x1=0.5*(−1−√5), x2=0.5*(−1+√5) − dla x2+x−1 > 0 oraz
x3=0.5*( 1−√5), x4=0.5*( 1+√5) − dla
x2−x−1 > 0
z wykresu wychodzi mi że to powinny być suma przedziałów (x1,x2) i (x3,x4), ale z warunków
to się nie zgadza
23 mar 23:40
Jan: Przepraszam, w pośpiechu źle wpisałem znak nierówności na samym końcu. Powinno być:
x2−x−1 < 0
23 mar 23:44