Granica
WhiskeyTaster: No dobra, a małą podpowiedź do pokazania, że nie istnieje granica?
Badałem tak:
| | 1 | |
(± |
| , 0), czyli wzdłuż prostej y = 0, no ale to po prostu mamy 0 |
| | n | |
| | 1 | |
(0, ± |
| ), czyli wzdłuż prostej x = 0, ale tu znów będzie identycznie. |
| | n | |
Teraz biorę wszystkie proste postaci y = αx, gdzie α ≠ 0.
| | x*αx | | αx | |
(x, αx): limx→0 |
| = limx→0 |
| , no ale tutaj również mamy zbieżność. |
| | x + αx | | 1 + α | |
Próbowałem z biegunowymi, ale też mi nie wychodzi:
| | r2*cost*sint | |
limr→0 |
| = limr→0 rsintcost = 0 |
| | r(cost + sint) | |
Czego tu nie widzę?
23 mar 21:57
wredulus_pospolitus:
nie ... nie możesz wziąć x = 0 ; y = coś później y = 0 ; x = 0
bo w obu przypadkach w liczniku masz DOKŁADNIE 0 ... więc obie granice będą równe 0
23 mar 21:58
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
weź x = |
| ; y = − |
| < −−− i już jest 'pozamiatane' bo mianownik jest DOKŁADNIE |
| | n | | n | |
równy 0
| | 'coś' | |
więc masz |
| <−−− coś co nie istnieje (to nawet nie jest symbol nieoznaczony ... tu |
| | 0 | |
w ogóle funkcja nie jest oznaczona w jakikolwiek sposób
23 mar 22:00
WhiskeyTaster: A w ten sposób. A powiedz mi, o co chodziło Ci w "nie ... nie możesz wziąć x = 0 ; y = coś
później y = 0 ; x = 0"? Nigdzie chyba tu nie brałem x = 0 i y = 0 jednocześnie.
23 mar 22:02
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
x = 0 ; y = 'coś' <−−− odpowiada Twojemu (0 ; ± |
| ) |
| | n | |
analogicznie
| | 1 | |
y = 0 ; x = 'coś' odpowiada Twojemu (± |
| ; 0) |
| | n | |
23 mar 22:04
WhiskeyTaster: Dobra, zrozumiałem to trochę inaczej, że taki zabieg nie jest dopuszczalny. A jest, tyle, że
nic nie wnosi. Dziękuję
23 mar 22:06
jc: Pójdźmy po takiej drodze:
x=t
y=t
2−t
| xy | | t(t2−t) | | t2(t−1) | |
| = |
| = |
| =t−1 →−1 przy t→0 |
| x+y | | t + (t2−t) | | t2 | |
Jak uzyskać zero już wiesz.
23 mar 22:06
jc: Przecież nie można dzielić przez zero...
23 mar 22:07
WhiskeyTaster: | | 1 | | 1 | |
jc, ale wzięcie ciągów ( |
| , − |
| ) nie jest błędem, prawda? Co innego gdyby w |
| | n | | n | |
| | 1 | | 1 | |
mianowniku było x − y, wtedy ciąg ( |
| , |
| ) nie należy do dziedziny. |
| | n | | n | |
23 mar 22:21
jc: Nie możesz brać (x,y)=(1/n, −1/n), bo wtedy x+y=0 i masz dzielenie przez 0.
23 mar 22:57
WhiskeyTaster: Tak, właśnie się zorientowałem, jakiego babola zrobiłem. Dziękuję, jc
24 mar 00:33