Wyznacz najmniejszą i największą wartość funckji sin2x+cos2x w przedziale <0,U{p
czarniecki: | | pi | |
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funckji sin2x+cos2x w przedziale <0, |
| > |
| | 2 | |
23 mar 20:43
wredulus_pospolitus:
no i w czym problem
23 mar 20:44
wredulus_pospolitus:
taka 'tyci tyci' "sztuczka"
| | √2 | | √2 | |
sina + cosa = √2 * [ |
| *sina + |
| cosa ] = √2sin(45o + a) |
| | 2 | | 2 | |
23 mar 20:46
czarniecki: Nie za bardzo wiem, z czego to wynika
23 mar 20:54
wredulus_pospolitus:
jaką wartość maksymalną i minimalną będzie miało wyrażenie
√2sin(45
o + 2x)
czyli 2x ∊ < 0 ; π>
czyli 45
o + 2x ∊ < π/4 ; 5π/4>
23 mar 21:00
czarniecki: | | π | | π | |
Czyli podstawiam po prostu, że |
| +2x=√2 i |
| +2x=−√2 ? |
| | 4 | | 4 | |
No inie wiem, skąd się wzięło to:
| | √2 | | √2 | |
sina+cosa=√2*[ |
| *sina+ |
| *cosa]=√2sin(45+a) |
| | 2 | | 2 | |
23 mar 21:10
wredulus_pospolitus:
co
23 mar 21:17
23 mar 21:17
wredulus_pospolitus:
dlatego
później
i wzór na sinusa sumy kątów
23 mar 21:18
czarniecki: Aaaa, okej teraz widzę. A z tym wyznaczaniem wartości dobrze napisałem?
23 mar 21:21
wredulus_pospolitus:
π/4 + 2x =
√2 i π/4 + 2x = −
√2 

Oto Ci chodzi

To jest jakiś bełkot
23 mar 21:37
czarniecki: No to jak wyznaczyć te wartości?
23 mar 21:58
czarniecki: π/4+2x= π/2?
23 mar 22:00
wredulus_pospolitus:
| | π | | 5 | |
jakie wartości przyjmuje funkcja sinα gdy α ∊ < |
| ; |
| π> |
| | 4 | | 4 | |
to jest kontynuacja toku myślenia z 21:00
23 mar 22:05
czarniecki: Dla π/4= √2
23 mar 22:50
czarniecki: Dla 5π/4= −1/2
23 mar 22:52
czarniecki: Dla 5π/4=−1*
23 mar 22:53
wredulus_pospolitus:
sprawdź w tablicach trygonometrycznych ałbo najlepiej sobie narysuj wykres y = sinx
23 mar 23:07
Patryk: dla π/4 masz √2/2 to chyba będzie Zw ∊ <−1; 1> ?
23 mar 23:10
wredulus_pospolitus:
Patryk ... zauważ, że sinα w tym przedziale przyjmuje największą wartość 1,
więc ZW ∊ < − 1 ;
√2 >
23 mar 23:17
Patryk: Chwila, to jak to leci bo się pogubiłem. Po prostu nigdy nie robiłem takiego zadanka z
przedziałem.
| | π | | π | | 5 | |
Mamy określoną dziedzinę dla √2sin(2x+ |
| ), x∊< |
| ; |
| π> |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | 5 | |
I teraz nie wystarczyłoby, że najpierw podstawie |
| pod wzór a później |
| π, z |
| | 4 | | 4 | |
jednego wychodzi 1 a z drugiego −1 i to nie są te szukany wartości graniczne z przedziału?
23 mar 23:58
wredulus_pospolitus:
nie ...
1) x ∊ <0 ; π/2> ... to (π/4 + 2x) ∊ < π/4 ; 5π/4 >
2) no i zauważ, że dla x = π/8 mamy (π/4 + 2*π/8) = π/2
sin(π/2) = 1
Ogólnie tego typu zadanie robi się w następujący sposób:
1) sprawdzasz wartości funkcji w krańcach przedziałów
2) liczysz pochodną
3) sprawdzasz kiedy pochodna równa 0
4) jeżeli dla jakiś x0 wewnątrz badanego przedziału −−− dla tych x0 sprawdzasz wartość
funkcji
5) porównujesz ze sobą posiadane wartości funkcji, wybierasz najmniejszą i największą
Tutaj ... w tym konkretnym zadaniu nie trzeba korzystać z pochodnej ponieważ masz tutaj po
prostu sinusa i sprawdzasz jakie może przyjmować wartości tenże sinus na zadanym przedziale.
24 mar 01:05
wredulus_pospolitus:
Pomyśl tak −−− gdybyśmy brali tylko wartości w skrajnych punktach, to jaka byłaby najmniejsza i
największa wartość funkcji f(x) = sinx dla x ∊ < 0 ; 2π> czy to by było 0

No oczywiście,
że nie
24 mar 01:06
Patryk: Dobra, wiem w czym rzecz, pomylilo mi sie, tak sie robi z f. kwadratowa jak ja chcialem zrobic

Jutro przeanalizuje..
24 mar 01:19