Zadanie na myślenie
Natalia : W pewnym mieście znajdują się dwa sklepy, w których sprzedaje się po 60 kg ziemniaków
dziennie. W sklepie A można kupić dwa kilogramy za złotówkę, a w sklepie B za tę samą cenę
można kupić trzy kilogramy ziemniaków, choć nieco gorszej jakości. Oznaczało to, że
właściciel sklepu A za sprzedane ziemniaki zarabiał dziennie 30 zł, a właściciel sklepu B −
20 zł. Zdarzyło się, że właściciel sklepu A przejął sklep B i pomieszał ze sobą oba gatunki
ziemniaków. Postanowił jednak sprzedawać je po takiej cenie, która będzie odzwierciedlała
uprzedni stosunek ceny i jakości produktu. jaka powinna być cena kilograma ziemniaków
zmieszanych?
23 mar 20:07
Kasia: A: 2kg−1zł wiec dziennie 30*2=60kg sprzedanych ziemniaków
B: 3kg−1zl wiec dziennie 20*3=60kg sprzedanych ziemniaków
Skoro kilogramowo proporcja to 1:1 to cenowo to będzie wyglądało tak:
3kg w sklepie A to 1,5zł bo 1kg to 0,5zl
Za 3kg zmieszanych ziemniaków zapłacimy (1+1,5):2=2,5:2=1,25zł
Skoro 3kg zmieszanych to 1,25zł to 1kg to 1,25:3≈0,42zł
1kg zmieszanych − ≈0,42zł
23 mar 20:15