planimetria
salamandra:

Pole trójkąta równoramiennego jest równe 25. Oblicz długość promienia okregu wpisanego w ten
trójkąt wiedząc, że ramię jest dwa razy dłuższe od podstawy.
x
2+h
2=16x
2
h
2=15x
2
h=x
√15
25=x
2*
√15
coś robię źle?
| | a+b+c | |
chciałem wyliczyć bok, a później ze wzoru P=r* |
| |
| | 2 | |
23 mar 19:29
Patryk: Dobrze jest, po prostu taki głupi wynik wyjdzie
23 mar 19:38
Patryk: Nie zawsze wynik wyjdzie piękny i ładny jak 2+2
23 mar 19:41
wredulus_pospolitus:
Pomijając to, że liczby są przeokropne to nic.
No ale niestety takie liczby wyjdą
23 mar 19:45
salamandra: | | 5 | |
A skąd to r= |
| , rozszerzyłbys? |
| | x | |
23 mar 19:47
Eta:

P
2=a
2*h
2 , h
2=15a
2
r=
4√15
========
23 mar 19:49
wredulus_pospolitus:
chociażby z:
| | 2P | | 2*25 | | 5 | |
r = |
| = |
| = |
| |
| | a+b+c | | 10x | | x | |
23 mar 19:52
salamandra: aa
23 mar 19:52
salamandra: Nie mogę tych wzorów zapamiętać nigdy, z tymi okręgami opisanymi/wpisanymi
23 mar 19:53
wredulus_pospolitus:
| | a+b+c | |
Toć chciałeś z tego wzoru korzystać (w końcu chciałem korzystać z P = r* |
| co jest |
| | 2 | |
przekształceniem tego co napisałem) ... więc jak mogłeś o nim nagle zapomnieć

Coś mi tu kręcisz
23 mar 19:54
salamandra: Tamten pamiętam (od dziś), ten nie zauważyłem, że powstaje przez przekształcenie haha
23 mar 19:55
wredulus_pospolitus:
| | 5 | |
ale jak widzisz 'kluczem do tego zadania' było umiejętne zapisanie x = |
| |
| | 4√15 | |
co by nie było tragedii
23 mar 20:00
Eta:
Wniosek : zamiast pola P wprowadzić P
2
i po ptokach
23 mar 20:02