Oblicz sinusa kąta między tymi stycznymi funkcji f
Ania: f(x)=x2+1
y=−4x−1
y=4x−1
Proszę o pomoc
23 mar 19:12
a7:

to nie są styczne
23 mar 19:21
Ania: proszę wybaczyć 2x rzecz jasna
23 mar 19:56
Ania: 2x2
23 mar 19:56
a7:

to też nie są styczne
23 mar 19:57
a7: aaa
23 mar 19:57
Ania: f(x)=2x2+1
23 mar 20:17
a7:

P=(0,−1) D=(1/4,0)
prosta ED
y=−1/4x+b
0= −1/16+b ⇒b=1/16 y=−1/4x+1/16
E=(−17/60, 2/15)
| | |ED| | |
teraz liczymy długości ED i EP i liczymy sinα= |
| |
| | |EP| | |
23 mar 20:25
a7: na pewno chodziło o sinus a nie o tangens?
23 mar 20:25
PW: Szukamy ponktu wspólnego paraboli f(x) = 2x2 + 1 i prostej y = 4x −1:
2x2 + 1 = 4x −1
2x2 − 4x + 2 = 0
x2 − 2x + 1 = 0
(x − 1)2 = 0
x = 1
Prosta i parabola mają dokładnie jeden punkt wspólny (1, 3).
W punkcie o odciętej x0 = 1 jest
f'(x0) = 4x0 = 4•1 = 4
− rzeczywiście prosta y = 4x −1 jest styczna do paraboli w punkcie,
(x0, f(x0)) = (1, 2•12 + 1) = (1, 3).
Tego sprawdzenia można nie wykonywać (zakładamy, że treść zadania jest poprawna)
23 mar 20:30
a7: @PW, ale czy sposób na policzenie sinusa jest ok czy można coś bardziej błyskotliwego?
23 mar 20:32
PW: Mając punkt wspólny prostych i punkty styczności można zastosować wzór na sinus kąta między
wektorami.
23 mar 20:37