Granica
WhiskeyTaster: Ktoś podpowie jak sprawdzić, czy granica istnieje?
| | lny − ln3 | |
lim(x,y)→(3,3) |
| |
| | x−3 | |
23 mar 18:37
wredulus_pospolitus:
niech
y = 3
oraz
y = 3
Co wtedy otrzymujesz
23 mar 18:41
wredulus_pospolitus:
tfu ... to co napisałem to bzduuura

niech np.:
y = 3e
1/n
dla obu granic
i teraz licz
23 mar 18:53
WhiskeyTaster: Coś tak myślałem, że rozbieżny. Tylko właśnie z doborem ciągów mam czasem problem.
Jeszcze chciałbym o dwie rzeczy zapytać:
| | sin(xy) | |
(1) Jak obliczyć granicę lim(x,y)→(0,0) |
| |
| | xy | |
| | 2x2+y2 | |
(2) Granica lim(x,y)→(0,0) |
| |
| | x2+y2 | |
Co do (1), to wiem, że będzie to 1, ale nie wiem jak to pokazać.
Co do (2), to chcę wiedzieć, czy taki wniosek jest poprawny:
| | 2x2+y2 | | 2r2cos2t + r2sin2t | |
lim(x,y)→(0,0) |
| = limr→0 |
| = limr→0 |
| | x2+y2 | | r2 | |
2cos
2t + sin
2t = 2cos
2t + sin
2t
Wobec tego tu nie ma granicy, bo wszystko zależy od t, zgadza się?
23 mar 19:59
wredulus_pospolitus:
(2)
pod warunkiem wykażesz, że 2cos
2t + sin
2t = cos
2t + 1 nie jest stałą wartością
ale wiesz, że wystarczyło:
23 mar 20:04
WhiskeyTaster: No tak, ale wystarczy chyba pokazać, że jeśli cos2t1 ≠ cos2t2 dla t1 ≠ t2, to mamy co
najmniej dwie różne granice.
No i tak, wiem, chciałem trochę poćwiczyć, chcę to dobrze załapać.
23 mar 20:09
wredulus_pospolitus:
tak ... wystarczy wykazać, że istnieją jakieś t1, t2 że różne wartości będą
23 mar 20:32
WhiskeyTaster: Okej, fajnie

A masz jakąś wskazówkę co do (1)?
23 mar 20:49
wredulus_pospolitus:
ja bym to próbował w ten sposób:
x*y = z
z −> 0
ewentualnie jeszcze zapisać czym jest z = x*y
czyli paraboloida hiperboliczna (tzw. siodło)
23 mar 20:52
WhiskeyTaster: W porządku, dziękuję
23 mar 21:06