Ciągi
Marcinkiewicz: Ciąg (10, xy, 2x – 3) jest arytmetyczny, a ciąg (10, y + 16, z +5) jest rosnącym ciągiem
geometrycznym. Oblicz x, y, z.
23 mar 18:22
wredulus_pospolitus:
Tyle

Nic więcej nie ma podanego w treści zadania
23 mar 18:26
salamandra: 2xy=10+2x−3
2xy=2x+7
(y+16)
2=10z+50
coś średnio, albo mi sie pozapominało z ciągów
23 mar 18:27
Marcinkiewicz: Tylko tyle mam napisane. Nie wiem czy cos jeszcze potrzeba?
23 mar 18:32
wredulus_pospolitus:
trzecie równanie jest potrzebne
jakaś zależność pomiędzy x,y,z jest potrzebna
Treść zadania przepisana 'kropka w kropkę'
23 mar 18:35
Marcinkiewicz: tak....
x−10=y−x
y=2x−10
x−10=2x−3−2x+10
x=17
y=34−10=24
(10,40,z+5)
q = 4
4*40 = 160
160 = z+5
z = 155
x = 17
y = 24
z = 155
23 mar 18:54
salamandra: skąd masz x−10=y−x?
23 mar 18:55
wredulus_pospolitus:
A co to niby jest:
x−10=y−x
y=2x−10
x−10=2x−3−2x+10
x=17
y=34−10=24
23 mar 18:55
Marcinkiewicz: Ciąg (10, x, y, 2x – 3)*************
23 mar 18:56
wredulus_pospolitus:
no jak piszesz
(10, x
, y , 2x − 3) przed tegoż przecinka to nie ... to nie jest treść przepisana
'kropka w kropkę'
23 mar 18:57
Marcinkiewicz: przepraszam, moje niedopatrzenie....
23 mar 18:57
wredulus_pospolitus:
bez tegoż przecinka*
23 mar 18:57
Marcinkiewicz: Mój błąd, wybaczcie za problem.
23 mar 18:57
wredulus_pospolitus:
no i to poważne −−− bo właśnie tego trzeciego równania brakowało ... a tu się 'nagle znalazło'
23 mar 18:58
Marcinkiewicz: przeprosiłem, rozwiązałem, możesz już iść dalej
23 mar 19:00
wredulus_pospolitus:
nie mam dokąd

... siedzę w domu
23 mar 19:00