Oblicz granicę prostej funkcji
cyka115: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadanka:
Granica lim→−2 (x2−x−6)/(x+2)2
Po rozłożeniu (x2−x−6) na (x−3)(x+2) mogę skrócić (x+2) z jednym (x+2) w mianowniku i zostaje
mi (x−3)/(x+2).
Wynika mi z tego, że przy x dążącym do −2 granica powinna być równa −5/0, czyli −∞.
W odpowiedzi jednak napisane jest, że granica nie istnieje. Gdzie popełniłem błąd?
23 mar 17:37
23 mar 17:38
cyka115: To jest symbol nieoznaczony, czy co? Tyle robiłem tych granic i nadal się gubię ...
23 mar 17:40
salamandra: | | x2−x−6 | | (x+2)(x−3) | | x−3 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| | (x+2)2 | | (x+2)2 | | x+2 | |
x−>−2
x−>−2
−
x−>−2
+
23 mar 17:43
cyka115: O kurcze, sprytne
Czyli za każdym razem muszę sprawdzać, czy granice się zgadzają z dwóch stron?
23 mar 17:44
janek191:
| | x2 − x −6 | | x −3 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | ( x + 2)2 | | x +2 | |
lim f(x) = −
∞
x→ − 2
+
lim f(x) = +
∞
x→−2
−
23 mar 17:47
ford:
| | a | |
gdy podczas liczenia granic przy x → x0 wychodzi Ci coś w rodzaju |
| gdzie a∊R\{0} |
| | 0 | |
to musisz rozważać granice jednostronne
a) przy x → x
0+
b) przy x → x
0−
jeśli obie granice z podpunktów a) oraz b) dają ten sam wynik, to pierwotna granica przy x →
x
0 istnieje i jest równa każdemu z wyników granic przy przy x → x
0+ i przy x → x
0−
jeśli nie są równe granice z podpunktów a) i b), to granica przy x → x
0 nie istnieje
23 mar 17:48
cyka115: dzięki ford bracholu, zapamiętam

maturka wleci na 100%
23 mar 17:51