planimetria
salamandra:

Boki trójkąta mają długości 4,8,10.
a) oblicz cos i tg kąta leżącego naprzeciwko najkrótszego boku
b) oblicz długość środkowej poprowadzonej do najdłuższego boku
1. Z tw. cosinusów
100=80−64*cosβ
20=−64*cosβ
2. Z tw. sinusów
| | sinα | | √231 | | 40 | | √231 | |
tgα= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cosα | | 40 | | 37 | | 37 | |
3. z tw. cosinusów
d=
√15
da radę to jakoś szybciej zrobić, coś z wysokością na przykład? czy tylko w ten sposób?
23 mar 17:22
a7: a) naprzeciwko najkrótszego boku a nie najdłuższego
23 mar 17:26
salamandra: no a jakiego policzyłem?
23 mar 17:27
a7: b) cosα mamy (teoretycznie) policzony w a) i z tw cosinusów dla Δ o bokach 5, 8, d i kącie α
23 mar 17:28
f123: Naprzeciw najdluzszego policzyles
23 mar 17:29
salamandra: no i tak zrobiłem
23 mar 17:29
salamandra: no najpierw policzyłem naprzeciw najdłuższego, żeby móc jakkolwiek 'ruszyć' kąt α z tw.
sinusów, innego pomyslu nie miałem
23 mar 17:30
salamandra: W sumie niepotrzebnie, moglem od razu z tw. cosinusów
42=82+102−2*8*10*cosα
XD
23 mar 17:31
a7: ?
no chyba źle α kąt ostry cosα>0
42=82+102−2*8*10cosα ⇒ cosα=37/40
23 mar 17:32
salamandra: | | 37 | |
przecież napisałem cosα= |
| |
| | 40 | |
23 mar 17:32
salamandra: tam w 1. oczywiście sinβ
23 mar 17:32
a7: b) d2=52+82−2*5*8*cosα d=√15
23 mar 17:33
salamandra: nie musisz mi tego liczyć, bo ja mam wszystko dobrze, tylko zadałem pytanie, czy można to
krócej zrobić

i już widzę co mogłem krócej
23 mar 17:34
a7: policzyłeś źle cosinus Ci wyszedł ujemny

(policzyłeś inny cos)
23 mar 17:35
salamandra: Chyba się nie rozumiemy.... ten ujemny to cosβ, a nie α, α później policzyłem.
23 mar 17:36
Eta:

Można też tak :
Ze wzoru Herona : P=.............. ⇒ P=
√231
to h=p/5 =
√231/50 , x=13/5 |AD|=37/5
cosα=... tgα=....
23 mar 17:49
salamandra:
23 mar 17:53
Eta:
Poprawiam chochlika
h= √231/5
23 mar 17:56
Mila:

b) długość środkowej:
4
2=5
2+s
2−2*s*5*scosα
8
2=5
2+s
2+2*s*5 cosα
============== +
16+64=50+2s
2
2s
2=30
s
2=15
s=
√15
=====
23 mar 19:10
Eta:
=================
23 mar 20:00
salamandra: to jakiś wzór na długość środkowej?
23 mar 20:01
Eta:
Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak
23 mar 20:02
23 mar 20:03