styczna
jaros: | | 1 | |
Wyznacz równania wspólnych stycznych do wykresów funkcji f(x) = x2 −x + 1 i g(x) = |
| x2 |
| | 2 | |
−x +2
Jak się zaczyna coś takiego, najlepiej jakby mi ktoś wypisał kroki co i jak jak to werdulas ma
w zwyczaju
23 mar 17:19
wredulus_pospolitus:

Krok 1:
wzór ogólny stycznej f(x) (oznaczmy ja jako k(w))
Krok 2:
wzór ogólny stycznej g(x) (oznaczmy ją jako m(q))
Krok 3:
przyrównanie tych dwóch rodzin stycznych.
Krok 4:
sprawdzenie dla jakich w i q styczne mają te same współczynniki (a i b)
Czyli otrzymasz układ dwóch równań z dwoma (w, q) niewiadomymi.
23 mar 17:25
ford:
Krok 1:
y=ax+b − szukana styczna (trzeba wyliczyć a i b)
Krok 2:
Wykresy y=x
2−x+1 oraz y=ax+b mają 1 punkt wspólny, więc układ równań
{ y=x
2−x+1
{ y=ax+b
ma jedno rozwiązanie
Równanie kwadratowe x
2−x+1=ax+b wynikające z tego układu równań ma mieć 1 rozwiązanie
(warunek Δ=0)
Krok 3:
| | 1 | |
To samo co w kroku 2 tylko dla wykresów y= |
| x2−x+2 oraz y=ax+b |
| | 2 | |
23 mar 17:26
jaros: masz na myśli cos takiego? y + x2 − x + 1 = 0 i to jako k(w)?
23 mar 17:28
jaros: @ford Hmm ale dla 1 przyadku delte mam < 0 co wtedy?
23 mar 17:30
janek191:

y = x
23 mar 17:32
ford:
ale nie.. nie chodzi mi o deltę z x2−x+1
chodzi mi o x2−x+1=ax+b
porządkujesz to przerzucając na lewo
x2−x−ax+1−b=0
x2−(1+a)x+1−b=0
i teraz wymagamy aby Δ=0
(1+a)2−4*1*(1−b)=0
23 mar 17:33
wredulus_pospolitus:
f(x) = x2 − x + 1
f'(x) = 2x − 1
f'(w) = 2w − 1
styczna:
y − f(w) = f'(w)(x − w)
y − (w2 − w + 1) = (2w−1)(x − w)
y = (2w − 1)x − w2 + 1 <−−−− to jest k(w)
analogicznie drugą rodzinę stycznych
i przyrównujesz:
2w − 1 = ... co to wyjdzie w drugiej rodzinie stycznych
−w2 + 1 = .... to co wyjdzie w drugiej rodzinie stycznych
i otrzymamy w efekcie dla jakich konkretnie w i q mamy k(w) = m(q) (czyli 'identyczne' wzory
stycznej)
23 mar 17:38
jaros: I potem tak samo z drugą funckja i w układ równań to?
23 mar 17:40
jaros: Tyczyło sie to jeszcze sposobu @ford
23 mar 17:41
ford:
tak dokładnie
23 mar 17:42
jaros: @wredulus
pospolitus twój sposób jest w proponowany w odpowiedziach lecz go nie rozumiałem ale
po twoim wyjacnieniu rozumiem
23 mar 17:42
jaros: A mam pytanie ten wzór jaki zastosowałeś jest w kw? tzn karcie wzorów?
23 mar 17:43
jaros: Bo mogę z niego korzystać bez wyprowadzania?
23 mar 17:43
wredulus_pospolitus:

g(x) = x
2/2 − x + 2
g'(x) = x − 1
y = (q−1)(x−q) + (q
2/2 − q + 2)
y = (q−1)x − q
2/2 + 2
więc mamy:
2w − 1 = q−1 −−−−> 2w = q
−w
2 + 1 = −q
2/2 + 2 −−−> −w
2 + 1 = −2w
2 + 2 −−−> w
2 = 1 −−−>
−−− > w = 1 i q = 2 lub w = −1 i q = −2
a styczne to będą:
1) y = x
2) y = −3x
23 mar 17:45
wredulus_pospolitus:
ford −−− Twoja metoda jest niestety 'dziurawa', ponieważ:
Dla w(x) = x
3 + 2x− 7 istnieją takie styczne do tejże funkcji, które mają z tą funkcją więcej
niż jeden punkt wspólny

Gdybyśmy mieli funkcję z modułem, to już w ogóle by się 'posypało' (w punkcie w którym nie
istnieje pochodna) bo byśmy mieli takie punkty dla których jest nieskończenie wiele
'stycznych'
23 mar 17:49
ford:
no jakby był wielomian 3−go stopnia albo inne cuda to wiadomo że moja metoda odpada
Twoja jest bardziej uniwersalna
23 mar 17:54
jaros: @wreduluspospolitus mam jeszcze pytanie jak tam jest
2w − 1 = q−1 −−−−> 2w = q ====>>> to się bierze z porównania współczynniku a przy x
−w2 + 1 = −q2/2 + 2 −−−> −w2 + 1 = −2w2 + 2 =======>>> porówanie współczynnika b ale tej
linijki dalej nie rozumiem
23 mar 18:09
jaros: czy po prostu zamieniłeś w 2 linijce q=2w a no tak racja debil ze mnie
23 mar 18:09
wredulus_pospolitus:
| | q2 | |
−x2+1 = − |
| + 2 <−−− porównanie współczynnika 'b' |
| | 2 | |
i teraz: podstawienie q = 2w −−− czyli q
2 = 4w
2
skracamy ... wyznaczamy dla jakiego 'w' zachodzi równość
podstawiamy to (te) 'w' do ogólnego wzoru stycznej wyznaczonego wcześniej.
dla sprawdzenia podstawiamy także 'q' do odpowiedniego wzoru stycznej i sprawdzamy czy wyjdzie
dokładnie taki sam wzór (co dla odpowiadającemu mu 'w' ).
23 mar 18:11
jaros: Dziękuje śliczne, wsm nigdy nie robilem takiego zadania to moje 1 gdzie porwónuje 2 styczne,
zadanie za 6 pkt i znam universalną metodę, śweitnie
23 mar 18:20
Mila:

II sposób
| | 1 | |
f(x) = x2 −x + 1 i g(x) = |
| x2−x+2 |
| | 2 | |
Styczna :
y=ax+b
1)
f'(x)=2x−1 punkt styczności : A=(x
0,y
0) z wykresem f(x)
g'(x)=x−1 Punkt styczności : B=(x
1,y
1) z wykresem g(x)
A=(x0, x02−x0+1),
B=(x1, (1/2)x12−x1+2)
2)
styczna :
y
(f)=(2x
0−1)*(x−x
0)+
x02−x0+1=(2x
0−1)x−x
02+1
y
(g)=(x
1−1)*(x−x
1)+
(1/2)x12−x1+2
| | 1 | |
y(g)=(x1−1)*(x−x1)− |
| x12+2 |
| | 2 | |
Porównanie wsp.
| | 1 | |
2x0−1=x1−1 i −x02+1=− |
| x12+2⇔ |
| | 2 | |
x
1=2x
0
x
0=1 lub x
0=−1
x
1=2 lub x
1=−2
4) równania stycznych :
y=(2*1)x−1+1
y=x
A=(1,1), B=(2,2)
lub
y=(2*(−1)−1)x−1+1
y=−3x
A'=(−1,3 ) i B'=(−2,6)
==============
23 mar 18:54
wredulus_pospolitus:
co ja*
23 mar 19:00