matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
A:
sin315 −tg225
Oblicz
cos(−120)+sin(−240)
Zapisz wynik bez niewymierności w mianowniku
23 mar 16:06
wredulus_pospolitus:
skorzystaj ze wzorów redukcyjnych
23 mar 16:07
a7:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
1
cos(−120)=cos120=cos(90+30)=−sin30=−
2
√
3
sin(−240)=−sin240=−sin(180+60)=−(−sin60)=sin60=
2
√
2
sin315=sin(270+45)=−cos45=−
2
tg225=tg(180+45)=tg45=1
√
2
−
+1
2
(
√
3
+1)(1−
√
2
)
=
1
√
3
−
+
2
2
2
23 mar 16:20