ciągi
456: . Dany jest ciąg arytmetyczny (an). Suma n początkowych wyrazów tego ciągu
wyraża się wzorem Sn =6n 2 —2n. Wykaż, że różnica tego ciągu jest równa 12.
23 mar 15:40
wredulus_pospolitus:
S
n = 6n
2 − 2n
23 mar 15:44
janek191:
Sn = 6 n2 − 2n
Sn−1 = 6*(n −1)2 − 2*(n −1) = 6 n2 − 12 n + 6 − 2 n + 2 = 6 n2 − 14 n +8
an = Sn − Sn−1 = 12 n − 8
an+1 =12*( n +1) − 8 = 12 n + 12 − 8 = 12 n + 4
r = an+1 − an = 12
23 mar 15:45
wredulus_pospolitus:
S
1 = a
1 ⇔ a
1 = 6 − 2 = 4
| | a1+a1 + (n−1)*r | | 8 + (n−1)*r | |
Sn = |
| *n = |
| *n = 6n2 − 2n |
| | 2 | | 2 | |
wyznacz ile wynosi r, aby była zachowana ta równość dla dowolnego 'n'
23 mar 15:48