Ostrosłupy
pati 123: Jeśli wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mają jednakowe
długości, to ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod takim kątem α
że sinα= ? a krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod takim samym kątem
β, że cosβ=?
23 mar 14:37
wredulus_pospolitus:
Nie masz żadnych danych
23 mar 14:40
Jerzy:
Bleee ...."wszystkie krawędzie"
23 mar 14:42
pati 123: nie
23 mar 14:42
wredulus_pospolitus:
2a −−− krawędź podstawy
d −−− krawędź boczna
h −−− wysokość ściany bocznej
H −−− wysokość ostrosłupa
d
2 = a
2 + h
2
h
2 = a
2 + H
2
23 mar 14:42
pati 123: a mozna prosić jeszcze rysunek do tego zadania
23 mar 14:45
wredulus_pospolitus:
2a −−− krawędź podstawy
d = 2a
h = √2a
H = a
α = 45o
β = 60o
23 mar 14:45
Mila:

1)
2)
Teraz rozwiąż jeszcze raz samodzielnie.
23 mar 15:49