prawdopodobieństwo zamknięte
anonim123: Witam. Nie wiem dlaczego w rozwiązaniu zadania jest n−20 jak za n podstawię 2 to wychodzi
ujemna silnia.
Może ktoś wytłumaczyć to rozwiązanie
https://zapodaj.net/1a8894aa17bcb.jpg.html
treść zadania P
n oznacza liczbę wszystkich
permutacji zbioru n−elementowego .Jeżeli 30 razy P
n−2=P
n to
n równa się A.n=5 B.n należy do zbioru −5 i 6 C.n=6 D. n należy do zbioru 5 i 6
wredulus_pospolitus:
błąd w druku
winno być:
30*(n −
2)! = n!
ponieważ później przekształcenia masz takie:
| | n! | | n*(n−1)*(n−2)! | |
30*(n − 2)! = n! ⇔ 30 = |
| ⇔ 30 = |
| ⇔ 30 = n * |
| | (n−2)! | | (n−2)! | |
(n−1)
i dalej jak w odpowiedzi