styczne
jaros: | | 1−6x2 | |
Wyznacz równie stycznej do wykresu funkcji f(x) = |
| |
| | 6x2 | |
| | a1 − a2 | |
a) tworzącej z osią OX kąt 120 tu ten wzór na tangens = I |
| I ? |
| | 1 + a1a2 | |
| | 1 | |
b) przechodzącej przez punkt P(−3; |
| ) |
| | 2 | |
23 mar 14:09
Jerzy:
Czy zapis funkcji jest poprawny ?
23 mar 14:12
salamandra: a) co to za wzór? tg120=a wiec f’(x0)=a wiec
23 mar 14:12
wredulus_pospolitus:
(a) ale co to za wzór

... czym jest a
1 i a
2
23 mar 14:12
Jerzy:
a) NIE
23 mar 14:12
wredulus_pospolitus:
zauważ, dodatkowo, że:
| | 1−6x2 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| − 1 |
| | 6x2 | | 6x2 | |
23 mar 14:13
jaros: a) wzór z karty wzorów z geo analitycznej, tak tak wyglada ta funkcja
23 mar 14:14
jaros: | | 1 | |
jej pochodna to f'(x) = − |
| |
| | 3x3 | |
23 mar 14:15
jaros: Ktoś pomoże? przez tą pochodną wszystko mi się tak komplikuje i nie mam pomysłu na to zadanie
23 mar 14:26
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| − 1 = |
| *x−2 − 1 |
| | 6x2 | | 6 | |
z tej postaci licz pochodną
23 mar 14:27
wredulus_pospolitus:
jaros −−− poszukaj w internecie na przykład:
"Analiza Matematyczna cz. I ćwiczenia" Gewert, Skoczylas
I poćwicz liczenie pochodnych. Liczenie pochodnych powinno być 'automatyczne' i nie zajmować
więcej niż 10 sekund (nie żartuję).
23 mar 14:29
janek191:

a) y = −
√3 x + 0,5
23 mar 14:37
jaros: Ok problem punktu b udało mi się rozwiązać zapis równań:
b = y
0 − f'(x
0)*x
0
Jakby kogoś chciał rozwiązać pkt b

x
0 = 1 dla pomocy obliczeń
23 mar 14:44
jaros: Janek a powiesz mi jak doszłaś do tej równania tej proste?
23 mar 14:44
wredulus_pospolitus:
(b) tak nie wyliczysz.
Musisz wyznaczyć ogólną postać stycznej do tejże funkcji i sprawdzić dla jakiego xo styczne
te będą przechodzić przez punkt P dany w zadaniu.
23 mar 14:49
jaros: | | 1 | |
ok równanie stycznej b) y = − |
| x −{1}{2} |
| | 3 | |
ktoś pomoże z a?
23 mar 14:51
jaros: wyliczyłem
23 mar 14:51
jaros: i wynik zgadza sie z odpowiedzią
23 mar 14:52
wredulus_pospolitus: (a)
| | 1 | |
f'(xo) = − |
| = −√3 (patrz jaki kąt ma być utworzony, a raczej wartość |
| | 3(xo)3 | |
tangensa tegoż kąta)
| | 1 | | 1 | | 1 | | √3 | |
xo3 = |
| = |
| −> xo = |
| = |
| |
| | 3√3 | | (√33 | | √3 | | 3 | |
wstawiasz do wzoru na styczną
23 mar 14:55
jaros: | | 1 | |
jak uprościć x3 = |
| ? |
| | 3√3 | |
23 mar 15:11
23 mar 15:12
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
xo3 = |
| = ( |
| )3 ⇔ xo = |
| |
| | (√3)3 | | √3 | | √3 | |
23 mar 15:13
jaros: ale jak pierwiastkujemy 3 stopniem to nie robi nam nie 5 stopnień?
23 mar 15:14
wredulus_pospolitus:
coooo
23 mar 15:14
jaros: aaaa juz rozumiem dobrze, dziękuję pięknie
23 mar 15:14
wredulus_pospolitus:
a
3 = 27
a
3 = 3
3
a = ...

ile
23 mar 15:15
jaros: w mojej głowie zrodził sie pomysł by pierwiastkować pierwiastek tzn. spierwiastkować P{27} ale
to chyba nie tędy droga xd
23 mar 15:16
jaros: a = 3
23 mar 15:16
wredulus_pospolitus:
a nawet jeśli byś tak szedł ... to ni hu hu nie miałbyś stopnia 5

tylko jak już to 6 (bo
2*3 = 6)
natomiast
6√27 = 27
1/6 = (3
3)
1/6 = 3
3* 1/6 = 3
1/2 =
√3
23 mar 15:21