Oblicz współrzędne punktu C
Marcinkiewicz: W układzie współrzędnych punkty A(−1;−1) i B(7;3) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wierzchołek C
leży na prostej o rownaniu x−y+4=0. Oblicz współrzędne punktu C, dla którego kąt A C B <−
ważne. jest prosty.
23 mar 13:46
23 mar 13:48
janek191:

A = ( −1, −1)
B = ( 7, 3)
y = x + 4
C = ( x, x + 4)
→
CA = [ −1 −x, −1 − x − 4] = [ −1 −x, − 5 − x ]
→
CB = [ 7 − x, 3 − x − 4] = [ 7 − x, −1 − x ]
te wektory są prostopadłe, więc ich iloczyn skalarny = 0
( − 1 −x)*(7 −x) + ( −5 − x)*(−1 − x) = −7 + x − 7 x + x
2 + 5 + 5 x + x +x
2 = 2 x
2 − 2
=0
x
2 − 1 = 0
x = − 1 lub x = 1
y = 3 lub y = 5
C
1 = (−1,3) C
2 = ( 1, 5)
=======================
23 mar 14:58
wredulus_pospolitus:
Inne podejście.
Wiemy, że trójkąt ABC ma być prostokątny, oraz AB ma być jego przeciwprostokątną.
Tak więc, okrąg OPISANY na tym trójkącie posiada środek w środku przeciwprostokątnej (boku AB)
i jego promień jest równy połowie przeciwprostokątnej.
Wyznacz wzór okręgu.
sprawdzi w jakich punktach tenże okrąg ma punkty wspólne z prostą daną w zadaniu −−−− tą są
(jest) lokalizacje punktu C.
23 mar 15:01