Jeden z boków trójkąta ma długość a, zaś kąty trójkąta przyległe do tego boku mają miary α i β.
a) wyznacz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
b) wyznacz długości pozostałych boków trójkąta
c) wyznacz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
| a | ||
a) | =2R | |
| sin(α+β) |
| a | ||
R= | ||
| 2sin(α+β) |
| α | r | |||
c)tg | = | |||
| 2 | x |
| r | |||||||||||
x= | |||||||||||
|
| β | r | r | |||||||||||||
tg | = | = | |||||||||||||
| 2 | a−x |
|
| β | r | β |
| ||||||||||||||
r=tg | (a− | )=a*tg | − | ||||||||||||||
| 2 | tgα2 | 2 |
|
| |||||||||||||||||
r= | ? | ||||||||||||||||
|
| r | ||
r=(a− | )*tgw /*tgu | |
| tgu |
| atgu*tgw | ||
r= | ||
| tgu+tgw |