Oblicz całki
Klaudia: ∫(1+√x)/(1−√x)dx
∫x*√x+5dx
23 mar 12:57
Jerzy:
| | 1 | |
1) .... = 2∫ |
| dx − ∫1dx |
| | 1 − √x | |
23 mar 13:16
Jerzy:
2) x + 5 = t , x = t − 5
.... = ∫(t − 5)√tdt
23 mar 13:19
Klaudia: Mógłbyś bardziej rozpisać tą pierwszą?
23 mar 13:25
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Podstawienie: 1 − √x = t , √x = 1 − t , |
| dx = − dt , |
| = − dt , |
| | 2√x | | 2(1 − t) | |
dx = −2(1 − t)dt
23 mar 13:39
Jerzy:
Tam oczywiscie stała pzed całką ma być: − 4
23 mar 13:40
Jerzy:
| | 1 | |
To co napisałem dotyczy oczywiście już całki z 13:16 , czyli całki: ∫ |
| dx |
| | 1 − √x | |
23 mar 13:43
Klaudia: Dziękuję
23 mar 14:21