Wykaż, że funkcja jest różnowartościowa
Ernest: Korzystając z definicji funkcji rożnowartościowej wykaż, że funkcja określona wzorem
f(x) = x3 +2x −3
jest rożnowartościowa.
23 mar 12:16
Bleee:
Czy wiesz jaka jest definicja funkcji roznowartosciowej?
23 mar 12:17
jc: To funkcja rosnąca, jako suma funkcji rosnących.
23 mar 12:24
PW: jc, dobrze że przypominasz to twierdzenie dające nieraz błyskawiczny rezultat, ale kazali
z definicji
23 mar 13:17
jc: Jeśli a<b, to f(a)<f(b). Dlatego, jeśli a≠b, to f(a)≠f(b).
Ale można bez nierówności.
f(a)=f(b)
a3+2a+3=b3+2b+3
0=a3−b3+2a−2b=(a−b)(a2+b2+ab+2)
Jak bez nierówności pokazać, że drugi nawias ≠ 0?
23 mar 13:31
PW: | 1 | | a2 | | b2 | |
| (a+b)2 + |
| + |
| +2 > 0 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
23 mar 13:53
jc: Bez nierówności ...
23 mar 15:47