BArdzo wazne
Salazer: Ostrosłup trójkątny ABCS o podstawie ABC i wysokości H , jest prawidłowy. Punkty E i F są
środkami jego krawędzi podstawy, odpowiednio AB i AC , a kąt ESF jest prosty
Podas |AS|/a gdzie a to krawedz podstawy
Oblicz objętość
Bardzop prosdzę o pomoc
23 mar 12:01
Salazer: bardzo ważne
23 mar 12:29
salamandra: "Podas |AS|/a" co to znaczy?
23 mar 12:34
23 mar 12:35
Bleee:
1) rysunek
2) Zauważ że kat ESF należy do trójkąta prostokątnego zawierającego wysokości ścian bocznych.
Trzeci bok leży na podstawie, z tw. Talesa (bądź podobieństwa trójkątów Wyznaczasz jego
3) Wyznaczasz wysokość ściany bocznej
4) Wyznaczasz h podstawy, a następnie H ostroslupa
5) Wyznaczasz |AC|
23 mar 12:35
Salazer: mam 10 minut żeby to oddać a nie potrafie sie zabrać za to bardzo byłbym wdzieczny za pomoc
23 mar 12:42
Salazer: 15 minut*
23 mar 12:42
wredulus_pospolitus:
Szybko się obudziłeś
23 mar 12:52
wredulus_pospolitus:
| a | |
| = hściany boczne√2 (punkt 2 i 3) |
| 2 | |
| | hpodstawy | |
H2 = ( |
| )2 + (hsciany bocznej)2 |
| | 3 | |
| | a2 | | a2 | | 5a2 | |
H2 = |
| + |
| = |
| |
| | 12 | | 8 | | 24 | |
....
23 mar 12:59