kombinatoryka
Kuba 15: Ze wszystkich liczb naturalnych należących do zbioru {1,2,3...15} pięć razy losowano po jednej
liczbie ze zwracaniem, otrzymując w ten sposób pięciowyrazowy ciąg liczbowy {a1,a2..a5} .
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że otrzymano ciąg, którego pierwszy
wyraz jest podzielny przez 3 , a wyraz ostatni jest podzielny przez 5 .
23 mar 11:58
izak5: Jak to mówią, kombinatoryka prąd nie tyka
23 mar 12:02
ford:
P
3={3,6,9,12,15} − liczby podzielne przez 3
P
5={5,10,15} − liczby podzielne przez 5
Ω = 15
5
szukany ciąg musi mieć postać {P
3, a
2, a
3, a
4, P
5}
liczbę P
3 wybieramy na 3 sposoby,
każdy z wyrazów a
2, a
3, a
4 na 15 sposobów
liczbę P
5 na 5 sposobów
A = 3*15*15*15*5
| | A | | 3*15*15*15*5 | | 154 | | 1 | |
P = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | Ω | | 155 | | 155 | | 15 | |
23 mar 12:14
Salazer: Ile byłoby równe to prawdopodobieństwo, gdyby losowanie odbywało się bez zwracania?
23 mar 12:18
Eta:
Ω −− jest zbiorem wszystkich 5−elemntowych wariacji ze zbioru 15−elementowego
|Ω|=155
liczby z tego zbioru podzielne przez 3 : a1∊ {3,6,9,12,15}
" " " " przez 5 : a3∊{5,10,15}
A: a1xxxa3
|A|=5*153*3 = 154
P(A)=.......
23 mar 12:19
Bleee:
| | 4*3 | | 1*2 | |
Wtedy P(A) = |
| + |
| |
| | 15*14 | | 15*14 | |
23 mar 12:21
Bleee:
To jest do pytania z 12:18
23 mar 12:21
Kuba 15 : a tak jak napisał Salazer
Ile byłoby równe to prawdopodobieństwo, gdyby losowanie odbywało się bez zwracania?
potrzebuje też tego podpunktu
23 mar 12:22
Bleee:
Przy 'bez zwracania' mamy:
Pierwsza jest wybrana z zestawu {3,6,9,12} ostatnia z zestawu {5,10,15} pozostałe dowopnie
+
Pierwsza jest wybrana z zestawu {15} ostatnia z zestawu {5,10} pozostałe dowolnie
23 mar 12:27