styczna
jaros: Oblicz współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x
0.
Czy kąt, który styczna tworzy z osia ox jest większy od 60.
| | 1 | |
Więc tak liczę pochodną f'(x) = 3x2 −5 − |
| |
| | x2 | |
Współczynnik a=f'(x
0)
a=−3
i moje pytanie jest takie, skad mam wiedziec jaki jest kat jak a =−3? z jakiej wartosci
trygonometrycznej mam to wziaść

23 mar 11:55
salamandra: Jakie współrzędne ma ten punkt?
Z tangensa.
23 mar 12:04
jaros: nie ma ma tylko x0 = −1
23 mar 12:08
jaros: z wartości tangensa że dla tangensa 60 = √3 a dla −3 > 60 stopni?
23 mar 12:08
salamandra: no ale nie podałeś tej współrzędnej, więc nie mogłem sprawdzić

a=tgα
23 mar 12:09
salamandra: tg(180−60)=−tg60 = −√3
α=120
23 mar 12:10
jaros: czemu zastosowałeś wzór redukcyjny?
23 mar 12:12
jaros: By pokazać, że −3 jest większe od 60?
23 mar 12:12
salamandra: nie no: 60>−3

a tak na serio: podałem konkretną wartość kąta dzięki temu.
23 mar 12:13
jaros: ale współczynnik to a=−3 wiec skąd wziales
√3?
23 mar 12:14
jaros: | | √3 | |
a i tg 120 to przecież chyba |
| |
| | 3 | |
23 mar 12:15
salamandra: aaa, sory, caly czas widziałem −√3
23 mar 12:17
salamandra: 3≈tg72
−3≈tg108
23 mar 12:19