1 | 4 | 8 | ||||
Dane jest równanie: x3+4x2+8x + | + | + | =70 | |||
x3 | x2 | x |
1 | 1 | 1 | ||||
x3+ | = (x+ | )3 − 3(x+ | ) | |||
x3 | x | x |
1 | 1 | |||
x2+ | = (x+ | )2 − 2 | ||
x2 | x |
1 | 4 | 8 | ||||
x3+ | + 4x2+ | + 8x+ | = 70 | |||
x3 | x2 | x |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
(x+ | )3−3(x+ | ) + 4[(x+ | )2−2] + 8(x+ | ) = 70 | ||||
x | x | x | x |
1 | 1 | 1 | ||||
(x+ | )3 + 4(x+ | )2 + 5(x+ | ) − 8 − 70 = 0 | |||
x | x | x |
1 | ||
x+ | = t | |
x |
1 | ||
x+ | = 3 | *x | |
x |
−b | ||
ze wzoru Viete'a x1+x2 = | mamy x1+x2 = 3 a liczba 3 jest pierwsza | |
a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |