równia
równia: Ciało o masie m spoczywa na równi pochyłej o masie M, wszystkie powierzchnie są
doskonale gładkie, również stołu na którym spoczywa równia. Układ ten rozpoczyna ruch ze stanu
spoczynku, gdy ciało znajduje się na wysokości h na równi. Znaleźć prędkość równi w chwili gdy
ciało zsunie się całkowicie z równi.
Myślę, że należy tutaj porównać energię kinetyczną i potencjalną.
dla klocka E
p = mgh
| | Mv2 | |
a więc cała energia układu to ich suma mgh + |
| |
| | 2 | |
v
k = k (żeby odróżnić)
| | Mv2 | | Mk2 | |
I teraz mam, że mgh + |
| = 0 + |
| |
| | 2 | | 2 | |
Czy powyższe równanie jest poprawne?