Wykaż, że funkcja jest nieparzysta
Dante: Wykaż, że funkcja jest nieparzysta:
23 mar 11:16
ford:
ta funkcja nie jest nieparzysta, sprawdź czy dobrze spisałeś przykład
23 mar 11:28
Dante: Na pewno dobrze

cos mi tu nie pasuje. W zadaniu mam wykazać, żę jedno z podanych zdań jest
prawdziwe. Całe zadanie wygląda tak:
| | x2 − 6x | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| . Wówczas: |
| | √3−|x+1| | |
a) funkcja jest nieparzysta
b)dziedziną funkcji jest zbiór (−
∞, −4) u (2, +
∞)
c) funkcja f ma tylko jedno miejsce zerowe
udało mi się wykazać, że b i c są fałszywe, ale nie udało mi sie obalić pierwszego zdania.
Możliwe, że każde jest falsyzwe?
23 mar 11:34
ford:
funkcja jest nieparzysta, gdy dla dowolnego x z dziedziny zachodzi równość f(−x)=−f(x), która
np. dla x=1 nie zachodzi więc funkcja nie jest nieparzysta
zdanie c) jest jednak prawdziwe
liczby x=0 oraz x=6 to tylko liczby podejrzane o bycie miejscem zerowym
aby każda z tych liczb była miejscem zerowym, musi należeć do dziedziny funkcji, a należy do
niej tylko x=0
zatem funkcja ma jedno (a nie 2) miejsce zerowe
23 mar 11:39
Eta:
C) jest prawdziwe
23 mar 11:40
Eta:
ok
23 mar 11:41
Dante: O rzeczywiscie przgapilem fakt, że 6 nie należy do dziedziny! Bardzo dziękuje <3 kocham was
23 mar 11:42