Jak to mam rozpisać, prosze o wytłumaczenie
Paweł:

Dla kątów: rozwartego γ oraz ostrego δ, widocznych na rysunku obok, prawdziwa jest równość
Punkt A = (−2, 4)
A) sinγ=cosδ
B) sinγ=sinδ
C) tg γ=tgδ
D) cosγ=sinδ
23 mar 08:16
a7: | | 4 | | √2 | |
sinδ= |
| = |
| ⇒ δ=45o |
| | 4√2 | | 2 | |
γ+δ=180 ⇒γ=180−δ ⇒ sinγ=sin(180
o−δ)= z wzorów redukcyjnych=sinδ
czyli sinδ=sinγ
B)
trochę inaczej:
| | 4 | | √2 | |
sinδ= |
| = |
| ⇒ δ=45o |
| | 4√2 | | 2 | |
| | √2 | |
δ=45o to γ=135o sinγ=(180o−45o)=sin45o= |
| =sinδ |
| | 2 | |
wzory redukcyjne
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
23 mar 09:39
jc: r = odległość A od (0,0).
sin δ = 4/r = sin γ
cos δ = 2/r ≠ sin γ
tg γ = 4/(−2)=−2, tg δ =4/2 = 2, tg γ ≠ tg δ
cos γ = −2/r ≠ sin δ
23 mar 09:45
a7: nawet nie trzeba wyznaczać sinδ, gdyż powiedzmy, że sinδ=x to sinγ=sin(180−δ)=sinδ= równe także
x
23 mar 09:46