Funkcja jako szereg potęgowy
Szerszeg: Proszę o wyjaśnienie rozwinięcia szeregu potęgowego:
Dany jest szereg:
∑2
nx
n2
Dlaczego funkcja f:
f(x) = ∑2
nx
n2
stanowi sumę szeregi potęgowego:
| | ⎧ | 2√k, gdy k=n2, n∊ℕ∪{0} | |
| ∑anxn an = | ⎩ | 0 w przeciwnym przypadku |
|
23 mar 07:23
jc:
1 + 2x + 4x4 + 8x9+16x16+32x25+...
= 1 + 2x + 0x2 + 0x3 + 4x4 + 0x5+0x6+0x7+8x9+....
23 mar 07:36
Szerszeg: Dzięki

Czy mógłbyś podać wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę, by zauważyć podobną zależność?
23 mar 07:49
Szerszeg: Co uzyskujemy przez zmianę postaci zapisu? Co ułatwia?
23 mar 12:28
Adamm:
pomaga nam traktować dany szereg jako szereg potęgowy
wtedy łatwiej nam obliczyć przedział zbieżności szeregu
23 mar 13:42