r. kwadratowe z parametrem
salamandra: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie:
4x
2−6mx+(2m+3)(m−3)=0
ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste x1 i x2 przy czym x1<x2 spełniają warunek:
(4x
1−4x
2−1)(4x
1−4x
2+1)<0
Δ>0
Δ=36m
2−16(2m+3)(m−3) =
3m
2−16(2m
2−6m+3m−9)=36m
2−16(2m
2−3m−9)=36m
2−32m
2+48m+144=4m
2+48+144
4m
2+48m+144>0
m
2+12m−36=0
m
0=−6
m≠−6
(4x
1−4x
2−1)(4x
1−4x
2+1)<0
| | 1 | | 1 | |
(4(x1−x2− |
| ))(4(x1−x2+ |
| ))<0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 6m | | 1 | | 6m | | 1 | |
(4( |
| − |
| ))(4( |
| + |
| ))<0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 6m−1 | | 6m+1 | |
(4* |
| )*(4* |
| )<0 |
| | 4 | | 4 | |
(6m−1)(6m+1)
co robię źle?
22 mar 00:05
salamandra: Nieważne./.. mam różnicę, a zastosowałem wzór na sumę
22 mar 00:06
wredulus_pospolitus:
Masz też błąd w Δ
22 mar 00:26
wredulus_pospolitus:
Δ = 36m
2−16(2m+3)(m−3) = 4(m
2 + 12m
+ 36) = 4(m+6)
2
zauważ, wtedy, że:
| | 2√Δ | | |m+6| | |
x2 − x1 = |
| = |
| |
| | 2a | | 4 | |
wzory skróconego mnożenia ... i masz prostą nierówność (i szybko wyznaczoną) do policzenia
22 mar 00:29
salamandra: W którym dokładnie miejscu mam błąd w delcie, bo nie widzę?
22 mar 00:37
wredulus_pospolitus:
m2+12m−36=0 (5 linijka części poświęconej Δ)
22 mar 00:38
salamandra: aa, literówka tutaj, rozwiązane mam dobrze, powinno być +36
22 mar 00:40