Szeregi potęgowe
ChcęZrozumieć: Hej, nie potrafię zrozumieć przykładu wyznaczania promienia zbieżności:
| | x2n−1 | |
sin(z) = ∑(−1)n+1 |
| |
| | (2n−1)! | |
∑a
n*z
n
Konfundują mnie sformułowania:
Dla n parzystych −−> a
n=0
dla n nieparzystych otrzymujemy podciąg (n!)
−1n
Czy moglibyście wytłumaczyć, jak uzyskaliśmy podciągi a
n, w szczególności w pierwszym?
21 mar 23:42
ChcęZrozumieć: Po rozwinięciu w szereg Taylora, dla parzystych wartości n wyrazy przyjmują wartość zero.
| | an | |
Promień zbieżności wyliczam z granicy lim | |
| |, jednak nie widzę związku |
| | an+1 | |
| | 1 | |
przyczynowo−skutkowego dla drugiej części w skrypcie. Skąd |
| ? |
| | n√(n!) | |
22 mar 08:19
jc:
Promień zbieżności = ∞.
Ciąg współczynników 0, 1, 0, −1/3!, 0, 1/5!, 0. ...
O promieniu zbieżności decyduje podciąg o dodatnich wyrazach.
Obliczenie granicy. Połowa czynników w n! jest większa od n/2.
Dlatego n! > (n/2)n/2
n√n! > √n/2 i dlatego 1/n√n! →0.
22 mar 08:50