odchylenie standardowe
Amelia: Odchylenie standardowe liczb: a,b,c,d jest równe 0,1. Oblicz odchylenie standardowe danych: a
+ 1,b + 1,c + 1,d + 1 .
21 mar 21:23
wredulus_pospolitus:
wynosi: 0.1
Wskazówka: spójrz w jaki sposób wylicza się odchylenie standardowe, podstaw nowe dane i
zobacz, że pozostanie ono bez zmian
21 mar 21:31
xyz:
odchylenie = σ =
√σ2 gdzie σ
2 to wariancja
Niech s = a+b+c+d
| | | | s | | s | | s | | s | | (a − |
| )2 + (b − |
| )2 + (c − |
| )2 + (d − |
| )2 | | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| |
σ2 = |
| |
| | 4 | |
skupmy sie natomiast tylko na:
Na nowych danych:
s' = a+1+b+1+c+1+d+1 = a+b+c+d + 4 = s + 4
| | s | |
wiec a − |
| przeksztalci sie w: |
| | 4 | |
| | s+4 | | s | | 4 | | s | | s | |
a+1 − |
| = a+1 − ( |
| + |
| ) = a+1− |
| −1 = a− |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
zatem nic sie nie zmieni
21 mar 22:25
xyz: przepraszam, ze zepsulem zabawe ; /
21 mar 22:25
wredulus_pospolitus:
Szczerze mówiąc −−− nie spodziewałbym się, aby autor/−ka nawet pomyślał/−a nad sprawdzeniem
tego.
21 mar 22:54
Amelia: Próbowałam to rozpisać lecz w pewnym momencie nie wiedziałam co dalej zrobić

Dziękuję xyz
21 mar 22:58