optymalizacyjne
pomocy: Rozpatrujemy wszystkie trójkąty równoramienne o ramionach długości 6. Oblicz cosinus kąta
między ramionami tego z tych trójkątów, dla którego objętość bryły powstałej w wyniku obrotu
trójkąta dokoła prostej zawierającej jego podstawę jest największa możliwa. Oblicz tę
największą objętość.
21 mar 21:17
salamandra:

h
2+r
2=36
h
2=36−r
2
h=
√36−r2
r
2=36−h
2
f(h)=−h
3+36h
f'(h)=−3h
2+36
f'(h)=0
−3h
2+36=0
−3h
2=−36
3h
2=36
h=−2
√3 v h=2
√3
max dla h=2
√3
dalej podstawienia
21 mar 21:29
pomocy: Dziękuję
21 mar 22:15