Matematyka
Mk: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = x3 − 6x
w przedziale 〈–2, 2〉.
Wyznacz równanie stycznej do krzywej określonej wzorem y = f(x) i równoległej do prostej
y = –3x.
21 mar 21:05
wredulus_pospolitus:
1)
zbiór wartości na domkniętym przedziale:
krok 1: wyznaczasz wartości funkcji na krańcach przedziału (czyli f(−2) oraz f(2) )
krok 2: liczysz pochodną funkcji f(x) (i tak będzie później potrzebna)
krok 3: sprawdzasz czy f'(x) = 0 wewnątrz przedziału, jeżeli tak to wyznaczasz wartość funkcji
f(x) w tym/tych punkcie/−tach
krok 4: porównujesz ze sobą te wartości, wybierasz najmniejszą i największą −−− one pokazują Ci
zbiór wartości funkcji f(x) na przedziale <−2 ; 2>
2)
krok 1: f'(xo) = −3 <−−− wyznaczasz xo (to będzie twój punkt styczności)
krok 2: podstawiasz do wzoru na styczną do wykresu w punkcie P
21 mar 21:10
a7:

f(−2)=4 f(2)=−4
f'(x)=3x
2−6
f'(x)=0 dla x=
√2 lub x=−
√2
f(
√2)=−2
√2 f(−
√2)=2
√2
zbiór wartości na podanym przedziale to y∊<−2
√2,2
√2>
21 mar 22:06
Mk: Nie bardzo potrafię postawić do wzoru w tym 2 punkcie ponieważ x wyszedł mi 1 lub −1
22 mar 16:49
salamandra: Pokaz obliczenia w czym ci wyszło 1 lub −1?
22 mar 16:51
Mk: 2 podpunkt w 1 kroku pochodna z f rowna−3 wtedy x wyszedł mi 1 lub −1
22 mar 18:06
wredulus_pospolitus:
f(−2) = (−2)3 − 6*(−2) = −8 + 12 = 4
f(2) = 23 − 6*2 = 8 − 12 = −4
22 mar 18:12
wredulus_pospolitus:
aaaa
f'(x) = 3x2 − 6
f'(x) = −3 −−−> 3x2 − 6 = −3 −−−> 3x2 = −3 = 0 −−−> x= − 1 lub x = 1 <−−− dwa
punkty styczności wyszły
wyznaczasz dwie styczne (po jednej dla każdego z tych punktów)
22 mar 18:14
Mk: A jaki jest wzor jeszcze bede wdzięczny bardzo na styczna
22 mar 18:16
22 mar 18:17
Mk: Dziękuję
22 mar 18:18