planimetria
Patryk:

Cześć,
Mam kilka krótkich zadanek, ale nie mam do nich odpowiedzi więc chce się upewnic czy dobrze je
robie:
Dany jest trójkąt o przyprostokątnych 3 oraz 4. Oblicz długość boku kwadratu wpisanego w ten
trójkąt, w taki sposób, że sąsiednie boki tego kwadratu leżą na przyprostokątnych
tego trójkąta.
Nie jestem pewien czy ten kwadrat będzie stykał się z przeciwprostokątną, ja zrobiłem to:
| a | | 3−a | |
| = |
| // z podobieństwa |
| 4 | | 3 | |
21 mar 19:03
Eta:
ok ( dla podstawówki
21 mar 19:12
Patryk: To tylko zadania powtórkowe
21 mar 19:13
Patryk:

Długość boku kwadratu wpisanego w ten trójkąt, w taki sposób, że jeden z boków tego kwadratu
leży na
przeciwprostokątnej tego trójkąta.
czerwony kąt − α
x+y+a = 5
16a + 9a + 12a = 60
21 mar 19:18
f123: | | 12 | |
Miales dobrze na poczatku, a = |
| |
| | 7 | |
21 mar 19:34
Patryk: Ale do pod spodem to już drugie zadanie
21 mar 19:36
Eta:
Dobrze a=60/37
21 mar 19:54
Patryk: W tym samym trójkącie, oblicz:
Długość boku możliwie największego trójkąta równobocznego wpisanego w ten trójkąt prostokątny,
w taki sposób, że
dolna podstawa trójkąta równobocznego leży na dłuższej przyprostokątnej trójkąta prostokątnego,
a jeden z wierzchołków
(trójkąta równobocznego) leży na przeciwprostokątnej(trójkąta prostokątnego)
Jakaś wskazówka? Bo tutaj nie mam pomysłu na to...
21 mar 19:56
a7:

PΔ=1/2*3*4=6
PΔ=1/23*asin30+1/2a
2sin60+1/2(4−a)*asin120=6
21 mar 20:17
Patryk: Czyli największa długość tego trójkąta równobocznego będzie gdy jeden z jego wierzchołków
będzie leżał gdzie wierzchołek kąta prostego tego dużego trójkąta?
21 mar 20:33
a7:

moim zdaniem to logiczne na prawo już są tylko możliwe mniejsze a
21 mar 20:40
a7: ponieważ przeciwprostokątna "idzie w dól" więc wysokość i bok trójkąta równobocznego maleje
21 mar 20:45
Patryk: Rozumiem, dzięki
21 mar 20:47