Rozwiąż równanie
volt: (x
3+64)(2x
2−10)(x
2+6)=0
Proszę o pomoc
21 mar 19:01
a7: aby iloczyn był równy zero któryś ze składników musi być równy zero
czyli
x3=−64⇒ x=−4 lub 2x2=10 ⇒x=√5 lub x=−√5 trzeci czynnik jest zawsze dodatni
21 mar 19:06
Leszek: x3 +64 = 0 lub 2x2 −10 = 0
21 mar 19:06
kapi: A co z tym x2+6 ?
21 mar 19:10
Leszek: x2 + 6 ≠ 0 , dla x= R
21 mar 19:12
kapi: x=√6 ?
21 mar 19:12
kapi: 
?
21 mar 19:25
Szkolniak: x2+6>0 dla x∊R
21 mar 19:26
Leszek: Podstaw x= √6 , 6 + 6 =12
21 mar 19:27
a7: iks kwadrat zawsze będzie większy lub równy zero jak dodasz 6 to będzie zawsze większy równy 6,
więc ten czynnik nie zeruje się
21 mar 19:31
a7:

y=x
2+6
21 mar 19:31
Eta:
x2+6 >0 dla każdego x ( nigdy się nie zeruje !
21 mar 19:34
volt: To wtedy
x=−4
x=−
√5
x= co tutaj
21 mar 19:35
Eta:
2x2−10=0
x2−5=0
(x−√5)(x+√5)=0
x= √5 v x= −√5
21 mar 19:37
Leszek: Trzeci wariant mozesz zapisac x = θ ( zbior pusty )
Lub piszesz tylko x = { −4; −√5 ; √5 }
21 mar 19:38