Wyznacz punkty zbioru kombinacji
Bull: 1. Wyznacz punkty należące do zbioru kombinacji wypukłych dwóch punktów, wiedząc że λ = { 1/4,
1/2, 3/4 }
Wiem, że wypukłą jest dowolny wektor x=λ1*x1 + λn*xn i to, że suma λ1+...+λn musi się równać 1.
Jak jednak wykorzystać tę wiedzę, żeby wyznaczyć punkty?
Próbowałem wygooglować temat, znalazłem prezentację, na której jest przedstawiony wektor
x1=(0,0) i x2=(6,2) − domyśliłem się, że na tym odcinku pasować będą też (3,1) czy (4,5; 1,5).
Ale jak to wyliczyć?
21 mar 18:58