Pytanie zwłaszcza do nauczycieli.
an: Oglądam MIlionerów. Pytanie: gołąb lata zprędkością 90 km/h w jakim czasie przeleci 120km
uczestnicy bardzo młodzi, ale muszą mieć co najmniej 18 lat,przez minutę i dobrane 30 sek
nie potrafią obliczyć jaki to będzie czas, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć z czego to wynika.
21 mar 18:54
janek191:
| | S | |
t = |
| = 120 km : 90 kmh = 1 13h = 1h20 min |
| | v | |
21 mar 18:58
Eta:
No bo teraz wiadomości wysyła się
szybciej przez komórkę a nie pocztą "gołębiową"

21 mar 19:00
Eta:
@
Janek
A bez wzoru ! jak "dziadek−gołębiarz"

A to Panie Hubercie będzie tak:
90 km −− 1 godzina to jeszcze brakuje 30 km −− czyli 1/3 godziny = 20 min
Odp: "gołębiarza" to 1godz. 20 min
21 mar 19:08
ford:
też oglądałem; to Postaw na milion, nie Milionerzy
na pewno nerwy robią swoje, na spokojnie by to obliczyli bez trudu
21 mar 20:11