Matematyka
Mk: W trójkącie ABC dane są wierzchołki: A = (0, –8), B = (–6, 0) oraz punkt C należący do osi Oy.
a.) Wyznacz równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta BAC.
b.) Wyznacz współrzędne wierzchołka C tak, aby trójkąt ABC był prostokątny.
21 mar 18:28
janek191:

a)
A = ( 0, −8) B = ( −6, 0)
C =( 0,2)
więc
I AB I = I AC I
D = ( − 3, 1) − środek BC
Prosta AD jest dwusieczną kąta BAC.
21 mar 19:10
janek191:
b)
1) C = ( 0,0)
2) C = ( 0, y)
→ →
BA musi być prostopadły do BC
21 mar 19:19
janek191:

→
BA = [ 6, − 8 ]
→
Bc = [ 6, y ]
Mamy
[ 6, − 8[ o [ 6 , y ] = 36 − 8y = 0 ⇔ 8y = 36
y = 4,5
C = ( 0; 4,5)
==========
21 mar 19:26