Funkcja i punkt styczności
Ala: | | b | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = ax + |
| dla każdej liczby rzeczywistej x. |
| | x2+1 | |
Prosta o równaniu y = 2 jest styczna do wykresu funkcji y = f(x) w punkcie (1, f(1)).
Uzasadnij, że funkcja y = f(x) jest rosnąca dla x > 1.
Nie mam totalnie pojęcia jak powinnam się za to zabrać
21 mar 18:15
ite:
Punkt (1, f(1)) należy i do wykresu funkcji y=f(x) i do prostej y=2, więc f(1)=2.
Prosta y=2 jest styczna do wykresu funkcji w punkcie o odciętej 1 czyli jej współczynnik
kierunkowy jest równy f'(1).
Te dwie informacje pozwalają obliczyć a i b.
21 mar 19:44