optymalizacyjne
xyz: Rozpatrujemy wszystkie trójkąty równoramienne o ramionach długości 6. Oblicz cosinus kąta
między ramionami tego z tych trójkątów, dla którego objętość bryły powstałej w wyniku obrotu
trójkąta dokoła prostej zawierającej jego podstawę jest największa możliwa. Oblicz tę
największą objętość.
21 mar 17:37
wredulus_pospolitus:

otrzymujesz dwa stożki o promieniu podstawy = h
trójkąta
i wysokości = 0.5*podstawa trójkąta
| | 1 | |
Co się sprowadza do V = |
| π(htrójkąta)2* 'podstawa trójkąta' |
| | 3 | |
Wyraź jedną i drugą tych zmiennych za pomocą funkcji trygonometrycznych kąta α (lub α/2) i
długości ramienia trójkąta (6)
21 mar 18:01
xyz: mógłbyś to jakoś rozpisać? bo nie bardzo rozumiem
21 mar 18:22