Mozecie to rozwiązać i pokazać jak sie to robi
Paula: 1) Dana jest prosta opisana równaniem y=x,
nachylona do osi Ox pod kątem α.
Wtedy:
A. sinα=12
B. sinα=√22
C. sinα=√32
D. sinα=1
2) Kąt ostry α, pomiędzy wykresem funkcji f(x)=√33x+√3 a osią x, spełnia warunek:
A. sinα = 0,5
B. sinα = √32
C. cosα = 0,5
D. cosα = 2√3
21 mar 16:56
Eta:
tgα=1 ⇒ α=45o
sin45o=....
Odp B
tgα=√3/3 ⇒ α= 30o
sin30o=...
Odp: A
21 mar 16:59
salamandra: tgα=a
21 mar 16:59
Jerzy:
1) tgα = 1, czyli α = 45 , czyli sinα = sin45 = √2/2
2) spróbuj sam/a
21 mar 17:02