Równania różniczkowe zwyczajne
Ola: Wyznaczyć równanie s=f(t) ruchu prostoliniowego, w którym prędkość v=ds/dt jest wprost
proporcjonalna do kwadratu przebytej drogi s.
I chciałam się zapytać czy to rozwiązanie jest poprawne?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
s=f(t)
v= dsdt, g−stała
v=gs2
dsdt=gs2
dss2=gdt
∫dss2=∫gdt
−s−1=gt+C
s−1=−gt+C1
1s=−gt+C1
s=1−gt+C1
21 mar 16:31
Leszek: wszystko jest OK, ale lepiej byłoby zamiast symbolu stałej g napisać stałą k
( g w mechanice kojarzy się z przyspieszeniem ziemskim )
również powinny być podane jakieś warunki np.początkowe aby wyznaczyć stałą C1
21 mar 17:20
Ola: A mogłabym zapytać jak wyznaczyć te warunki początkowe?
21 mar 17:35
Leszek: Warunki poczatkowe sa podawane w tresci , jezeli ich nie podano to nic nie zrobisz .
21 mar 19:02