Pokazecie i wytłumaczycie jak to rozwiązać
klaudia: Wykresem funkcji liniowej f jest prosta przechodząca przez punkt A= (0, −2),
nachylona do osi Ox pod kątem 30°
Funkcje f można opisać wzorem:
A. f(x) = √33x+2
B. f(x) = √33x−2
C. f(x) = −2x+√33
D. f(x) = 2x+√33
21 mar 16:19
Bleee:
(b)
21 mar 16:20
klaudia: A wytłumaczysz jak to zrobić?
21 mar 16:21
janek191:
| | √3 | |
f(x) = |
| x + b A = ( 0, −2) |
| | 3 | |
więc
b = − 2
21 mar 16:21
Eta:
Bez zbędnych obliczeń (zadanie testowe)
f(x)=ax+b
A(0,−2) ⇒ b= −2
zatem odp: B
21 mar 17:01