Pokażecie jak sie to rozwiazuje
Łucja: wykres funkcji g(x)=√3x−2 przecina os x pod kątem ostrym α takim ze
a. cosα= √3 2
b. cosα=− √3 2
c. cosα=12
d. cosα=−12
21 mar 16:03
Mila:
tgα=√3 i α− kąt ostry⇔
α=60o
wybieraj odpowiedź.
21 mar 16:05
Jerzy:
α = 600
cos600 = 1/2
21 mar 16:06
Łucja: A wytłumaczycie mi dlaczego to tak jest?
21 mar 16:07
janek191:
g(x) = ax + b
a = tg α , gdzie α − miara kąta nachylenia wykresu funkcji g do osi OX.
21 mar 16:10
Jerzy:
We wzorze funkcji liniowej y = ax + b , a = tgα, gdzie α to kąt między prostą i dodatnią
częścią osi OX
21 mar 16:10
janek191:
21 mar 16:11
Jerzy:
@janek191,dodatniej części osi OX
21 mar 16:12